От 2019 г. насам Националният осигурителен институт (НОИ) отчита значително завишаване

...
От 2019 г. насам Националният осигурителен институт (НОИ) отчита значително завишаване
Коментари Харесай

Как се точат пари от НОИ?

От 2019 г. насам Националният застрахователен институт (НОИ) регистрира доста завишаване на опитите за злоупотреби. В резултат от това от 1 януари 2019 година до 31 октомври 2022 година от инспекторите по обезпечаването в отдел " Контрол по разноските на ДОО " на дирекция " Краткосрочни заплащания и надзор " са осъществени 41 645 инспекции и проверки. В последния тримесечен бюлетин от Национален осигурителен институт показват кои са най-често срещаните и разкривани схеми за източване на държавните фондове. 

Как (не) работят схемите?

Обезщетения по сметките на...осигурителя

Явлението се открива при осъществени прегледи и издадени болнични листове от ЛКК при така наречен " свободен банкет " (без направление от персонални лекар) на лица, за които в удостоверенията към болничните листове осигурителят е заявил банкови сметки, на които хората " във краткотрайна нетрудоспособност " не са титуляри. Същевременно застраховател подава данни в регистъра на трудовите контракти за подписани такива с хора на длъжности " водач лекотоварен автомобил ", " търговски представител ", " фешън дизайнер " и подава информация в регистъра на обезпечените лица за застрахователен приход, непосредствен до оптималния, въз основа на които са изплатени компенсации за краткотрайна нетрудоспособност в размер на 66 025 лв..

В хода на инспекцията по разноските на ДОО е изискана информация от Групово дело " Гранична полиция " за " назначените " чиновници, като от предоставената информация е открито, че те не са обитавали в България за интервалите, за които са издадени болничните листове. При осъществена документална инспекция в здравното заведение, в което е ЛКК, издала болничните листове, не са открити нарушавания на нормативните документи, регламентиращи експертизата на краткотрайната нетрудоспособност. Документите са завършени и с попълнени всички реквизити за осъществени свободни прегледи от ортопед - травматолог от платено съвещание на ОЛКК (в книгата за съвещания на ОЛКК са вписани съответно издадените болнични листове). След като е изискана информация от банките, в които са открити банковите сметки, посочени в удостоверенията към болничните листове, попълнени от осигурителя, се открива, че те са персонални банкови сметки на шефа на дружеството-осигурител и негови родственици.

" Калоян " ми предложи да " взимам безработица "

След като осигурително правно отношение е прекъснато на съображение, по което паричното обезщетение за безработица се отпуска за минималния период в най-малък размер, сдружение назначава за броени дни 280 индивида, след което приключва трудовото правно отношение на друго правно съображение, което обуславя смяна на периода и размера на компенсацията за безработица. По подадените в интервала 2015-2017 година заявки за разпределяне на парични компенсации за безработица е изплатена обща сума в размер на 466 859,31 лева от фонд " Безработица " на ДОО. При осъществената инспекция по-голямата част от лицата признават, че не са работили в сдружението, а при регистрирането си в Агенцията по заетостта от чиновник, представящ се с името Калоян, им е предлагано " кратковременно " назначение в познато на него сдружение против избрана сума пари или против полагане на персонален труд в частен парцел на " Калоян ". Така на лицата е било обезпечавано погашение на паричното обезщетение за безработица в по-висок размер и за по-дълъг интервал. При инспекцията е открито, че от страна на същото сдружение са подавани и нужните документи за погашение на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, бременност и раждане за 10 лица, на които са изплатени общо 40 475.03 лева от фонд " Общо заболяване и майчинство ".

Семейство " бизнесмени " с над 300 компании на свое име

Контролните органи на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София град са открили семейство, живеещо в село в област Монтана, чиито членове са притежатели или шефове на над 300 търговски сдружения. Всички забъркани заявяват, че нямат трудово-правна или счетоводна документи на сдруженията, не познават хората, назначени в сдруженията и че е " злоупотребено " с персоналните им данни. Резултатите от осъществените инспекции сочат за готова скица за корист със средства на ДОО, която е в класическия вид - подаване на данни в регистъра на трудовите контракти за подписани такива с лица с трудово заплащане в размер, непосредствен до оптималния застрахователен приход, подаване на данни в регистъра на обезпечените лица за застрахователен стаж и застрахователен приход без лицата в реалност да са работили, да са получавали заплати и да са импортирани осигурителни вноски. След " придобиване на качеството обезпечено лице ", хората за които са подадени данни скоропостижно стават краткотрайно неработоспособни, безработни или желаят преизчисления на пенсиите си по данни от регистъра на обезпечените лица, с включване на високия застрахователен приход, който в реалност не са получили.
 Национален осигурителен институт разгласи по какъв начин ще изплаща пенсиите през август
Национален осигурителен институт разгласи по какъв начин ще изплаща пенсиите през август

Над 760 000 пенсионери ще получат еднократна добавка от 75 лева

Дружество със 150 назначения - до един " продавачи интернет търговия "

От контролните органи на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София град е открито фиктивно сдружение с назначени за интервала 2015 година - 2019 година над 150 лица (в огромната си част в пенсионна възраст) по трудови контракти само на служба " продавач интернет търговия ", за които са подадени данни с оптимален застрахователен приход. При осъществената инспекция се открива, че на вписания адрес за преписка се обитава юридическа адвокатска фирма, предлагаща счетоводно обслужване, а на записания адрес за ръководство е открит от дълго време затворен офис на сдружение, извършващо " счетоводно обслужване " със същия мним притежател. Доказателства за осъществявана стопанска активност и в направения от Национална агенция за приходите данъчен профил на фиктивното сдружение не са открити - няма регистрирани фискални устройства, няма настоящи платежни сметки, няма документи за регистрирани онлайн платформи за електронна търговия. При събиране на сведения за осъществяваната трудова активност от назначените лица никое от тях не може конкретизира каква " електронна търговия " се прави от сдружението, нито в каква сфера е ориентирана осъществяваната активност - търговия със артикули или услуги, продавани или единствено предлагани на потребителите. Хората не могат да посочат никакви електронни адреси на регистрирани онлайн платформи, където да попадат предлагани артикули и услуги със своите характерности и продажни цени, куриерски компании или платежни платформи, посредством които да са се осъществявали разплащанията с клиенти, както и каквито и да било други специфики, свързани с електронната търговия. Нещо повече - от показаните спорни сведения и спомагателни информации за назначените чиновници е открито, че действително упражняват активност в няколко на брой съответни сдружения по подписани спомагателни правни отношения, където се подават данни с нулев застрахователен приход, с което в допълнение се ощетява ДОО. Въз основа на непозволено подадените посредством фиктивното сдружение данни са били изплатени суми в общ размер над 100 000 лв..
 Национален осигурителен институт преизчислява служебно пенсиите на 340 хиляди работещи пенсионери, ето за какво
Национален осигурителен институт преизчислява служебно пенсиите на 340 хиляди работещи пенсионери, ето за какво

Те би трябвало да имат добит застрахователен стаж през миналата 2021 година

Свързаност сред голям брой компании

Контролните органи на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София град са открили проведена активност при осъществяване на злоупотреби с фондовете на ДОО от две огромни групи в изключително огромни размери. Всяка от тях непозволено заявява данни във фиктивни сдружения - над 40 броя, открити за всяка група, регистрирани на името на лица с невисок обществен статус. Във всяко сдружение назначените по трудово правно отношение са от 10 до 30 лица, като при започване на инспекция подписаните трудови контракти се приключват и лицата се назначават в новообразувани фиктивни сдружения. Извършените заплащания от фондовете на ДОО варират в размери от хиляда до над 100 хиляди лв. за съответно сдружение. Едната открита група работи посредством съответно открито лице, извършващо счетоводна активност, като е установено, че непозволено подаваните данни в регистрите на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт се реализират от няколко идентични IP адреси с КЕП, издадени на името на фиктивните шефове. При втората открита група злоупотребите се правят от семейство, в което брачната половинка има счетоводна адвокатска фирма, а брачният партньор ръководи бизнес, осъществяващ интернационална спедиторска активност. Фиктивните сдружения се записват на малограмотни лица или жители на прилежаща страна, които от своя страна делегират права за посланичество посредством нотариално заверени генерални пълномощни на няколко лица. Всички сдружения са регистрирани на три адреса за преписка, на които е обезпечено целодневно наличие на едно от упълномощените лица, които са упълномощени единствено да получават документи, само че нямат представителна власт във връзка с осигурителите и надлежно " нямат визия " за осъществяваната комерсиална активност, от което и да било от сдруженията, нито къде и от кого се съхранява документите на сдружението.
 Национален осигурителен институт разруши най-мащабната в историята си скица за източване на пенсии
Национален осигурителен институт разруши най-мащабната в историята си скица за източване на пенсии

Замесени са държавни компании

Работа по цивилен контракт преди компанията да е съществувала

Констатирани са няколко сдружения, подавали данни за огромен брой лица съгласно " потребностите " на всяко от тях от застрахователен стаж и приход. Обичайно данните са подавани на една и съща дата, само че обгръщат огромни интервали обратно във времето. Декларирано е, че хората са обезпечени без трудови правни отношения, като част от данните са подадени за интервали, през които сдружения към момента не са били регистрирани в комерсиалния указател. При направени запитвания до Национална агенция за приходите, предстоящо за контролните органи на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София град, се открива, че за съответните интервали за тези хора няма подадени заявления по член 50 от ЗДДФЛ с декларирани приходи отвън трудови правни отношения.

Сключване на трудов контракт с мъртвец

В ЕООД, след гибелта на едноличния притежател и шеф, счетоводителят продължава да назначава чиновници по трудови правни отношения и да подава данни по електронен път, с КЕП за застрахователен стаж и застрахователен приход. Представяни са данни с КЕП за погашение на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност. В хода на инспекциите част от " назначените " са показали пред контролните органи на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София град трудови контракти, подписани и подписани от името на умрелия шеф след датата на гибелта му. Според детските пояснения на счетоводителя " преди да почине, притежателят на сдруженията оставил известна сума за заплати след гибелта му ".

С какво ли тъкмо се занимава този " помощник офис "?

" Служителка ", подала заявление за погашение на парично обезщетение за безработица, не може да уточни адрес на работното си място в проверяваното сдружение. " Служителката ", назначена на служба " помощник офис " твърди, че не знае къде тъкмо е работила, защото " водач на такси, обезпечен от сдружението, я е вземал всеки ден от съответна метростанция " и я превозвал до въпросния офис.

Самоосигуряваща се жена и строител - офицери във Военната академия

Жената има застрахователен стаж като самоосигуряващо се лице и за разпределяне на пенсия за осигурителен стаж и възраст показва уверение от Военна академия за 14 години стаж като свръхсрочно служител и офицер и УП-2 за застрахователен приход за три години. Мъжът, другояче работещ като строител и механически началник на градеж, няма нужния застрахователен стаж и с цел да отговори на условията показва също удостоверени по обр.УП-3 и УП-2 от същото отделение на МО за 18 години и 10 месеца стаж като свръхсрочно служител и офицер. След осъществяване на инспекция в поделението, предстоящо е открито, че двете лица не попадат нито в списъчния състав, нито във ведомостите за заплати.
 Национален осигурителен институт: На 100 обезпечени се падат към 74 пенсионери
Национален осигурителен институт: На 100 обезпечени се падат към 74 пенсионери

Броят на пенсионерите през миналата година е намалял с 42 563 души

Родилка е леяр по време на раждането

Жена, навършила пенсионна възраст през 2020 година, подава заявление за пенсия като показва документ, удостоверяващи застрахователен стаж и застрахователен приход. Съгласно показаната трудова брошура за избран интервал от време дамата работи като " леяр " и показва и пример УП-2 за осигурителния приход за три години през този интервал. По данни от НБД " Население " на Групово дело ГРАО е открито, че по време на базисния интервал заявителката е родила дете, само че няма данни през годината на раждане да е прекъсвала работа. При осъществената инспекция от контролните органи на Национален осигурителен институт е открито, че дамата не попада във ведомостите на посочения застраховател.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР